Jidokan R&D portti työelämään: kahden TAMK:laisen tarinat

Jidokan omat tuotekehitysprojektit eli R&D ovat olleet tärkeässä roolissa uransa alussa olevien koodareitten kehityksessä. Työharjoitteluun tulevat koodarimme aloittavat Jidokan R&D:ssä kehittämällä yrityksemme omia ratkaisuja tiiminä muiden harjoittelijoiden kanssa. Olemme jo yli kymmenen vuoden ajan antaneet harjoittelijoille oikeita projekteja ja kannustaneet ottamaan niistä vastuuta, jotta taidot kehittyisivät maksimaalisesti, ja harjoittelu johtaisi helpommin työllistymiseen. Reilun vuosikymmenen aikana Jidokan R&D:ssä onkin ahertanut kymmeniä harjoittelijoita, joista suurin osa on vieläkin meillä töissä.

Vuosien aikana koodarinalkumme ovat ehtineet kehittämään hyvinkin erilaisia ICT-ratkaisuja. Mukaan lukeutuu mm. ja Jidokan IoT -alustan ja Smart Hubin kehittämistä Brittein päähän sekä uusimpana projektina urheiluseurojen tulostaulujärjestelmän devaaminen. Olemme halunneet antaa harjoittelijakoodareillemme aidon mahdollisuuden kehittää ja hioa työelämässä tarvittavia taitoja. Välitämme paljon työharjoittelijoista ja tuemme heitä aina kaikessa tekemisessä.

Alla on Nikon ja Leon kokemuksia työskentelystä Jidokan R&D:ssä. Niko tuli Jidokalle vuonna 2018 suorittamaan TAMK:n pakollista työharjoittelua. TAMK:ssa Niko opiskeli tieto- ja viestintätekniikkaa. Sittemmin hän teki meillä opinnäytetyön, valmistui ja jäi meille vakituiseen työsuhteeseen.

Niko kehittämässä urheiluseurojen tulosnäyttöjärjestelmää.

Niko kehittämässä urheiluseurojen tulosnäyttöjärjestelmää.

Leo aloitti meillä harjoittelut jo vuonna 2016 vasta 15 vuotiaana ammattikoulun opiskelijana. Nyt hän opiskelee sulautettuja järjestelmiä kolmatta vuotta TAMK:ssa tarkoituksenaan valmistua tietotekniikan insinööriksi. Samalla Leo työskentelee R&D:ssämme osa-aikatyöntekijänä.

Työharjoittelupaikka Jidoka

Leo ahertamassa koodin parissa.

Minkälaista oli suorittaa työharjoittelua Jidokalla?

Niko: ​Mielekästä, sillä heti sai vastuullista työtä tehdäkseen. Oppimista tuli työn ohessa valtavasti ja oma tietämys koodista ja koodauksesta kasvoi silminnähden.

Leo: Mielenkiintoista jatkuvaa oppimista ja itsenäistä työskentelyä aika paljon. Apua ja ohjeistusta sai aina tarvittaessa. Yleisesti ottaen mukavaa.

Minkälaista on työskennellä Jidokan R&D:ssä?

Niko: ​Nopeatempoista ja mukavalla tavalla vaikeaa. Asiakkaiden toiveisiin pyritään vastaamaan lähes heti, kun ne tulevat, joten työtehtävä saattaa vaihtua nopeastikin. Kaikki tämä on kuitenkin todella palkitsevaa, kun tulee hyvää palautetta asiakkailta.

Leo: Haastavaa, melkein joka päivä joutuu opettelemaan jotain uutta ja pääsee aina haastamaan itseään. Toisaalta myös palkitsevaa, kun pääsee näkemään oman työn jäljet. Ja vaikka kiireitä ja haasteita riittää, työympäristö on mukava ja rento tasapainottamaan stressiä

Miten olet päässyt kehittymään ohjelmistokehittäjänä Jidokan R&D:ssä?

Niko: Tekemisen myötä saatu kokemus on ollut suorastaan valtavaa, sillä tuntuu siltä, että kun Jidokalle tulin, olin koodaustaidoistani epävarma, mutta oltuani Jidokalla vähän aikaa, itsevarmuus omiin taitoihini on kasvanut – puhumattakaan itse koodaustaidoista.

Leo: R&D:ssä olen päässyt kehittymään usealla eri osa-alueella ja laajentamaan omaa osaamista. Esimerkkeinä Android-kehitys, GO/Python ja useita Web-kehitys tyylejä kuten Angular/React ja C#+MVC.

Mitä kaikkea olet tehnyt Jidokan R&D:ssä?

Niko: C#, JavaScript ja HTML ovat tulleet tutuiksi Jidoka IoT -alustan Web-portaalia kehittäessä, mutta suurimmaksi osin on tullut tehtyä Android-laitteiden kanssa Javalla. Olen tehnyt Androidille mm. mainostauluissa käytettävän mainostussovelluksen ja kirjoittanut digitaalisen tulostaulun koodia.

Leo: Ensimmäiseksi pääsin kehittämään uutta tuotetta, johon sisältyi laitteiden firmawarejenn flashaamistä ja selain pohjaisen käyttöliittymän rakentamista sekä siihen liittyvien viestijonojen ja tietokantojen suunnittelua ja kehittämistä. Toiseksi pääsin Jidokan IoT-laitteiden ohjelmisto kehitykseen ja päivittämään laitteiden selainpohjaista hallintajärjestelmää. Ja viimeisimpänä urheiluseurojen digitaalista tulostaulujärjestelmää.

Miksi Jidokan R&D on hyvä paikka kehittyä ohjelmistokehittäjänä?

Niko: Omien taitojen kasvamisen voi huomata jo vähässä ajassa ja vastuullinen asiakastyö on mielekästä.

Leo: Monipuolista ja opettavaista työtä, jossa oppii paljon tekemällä ja pääsee harjoittelemaan ns. oikean mailman tapauksista.

Miten Jidokan R&D on tukenut  opintojasi?

Niko: Jidokalta sain opinnäytetyöni aiheen ja valtavan määrän tukea sen tekemiseen. Opinnäytetyö meinasi jäädä taka-alalle työn teon lomassa, mutta Jidokan päällystö otti tehtäväkseen antaa minulle aikaa työajalla kirjoittaa opinnäytetyö ja sitä mukaa se myös valmistui.

Leo: Olen saanut useita kursseja hyväksiluettua R&D:stä saadulla osaamisella, ja olen saanut olla koulun ohella oman ehtimisen ja jaksamisen mukaan osa-aikaisesti töissä.

Miksi olet jäänyt Jidokalle töihin?

Niko: Hyvä työympäristö ja työilmapiiri. Jos tulee jotain askarruttavaa, niin tuntuu siltä, ettei ole minkäänlaista kynnystä ottaa asia puheeksi pomon kanssa. Sen lisäksi nopeatempoinen työnteko on itselleni hyvin soveltunut.

Leo: Mukava työympäristö ja monipuolista ja opettavaa työtä.

Miksi haluaisit suositella Jidokan R&D:tä harjoittelu- ja työpaikaksi?

Niko: Työnteko on mukavaa ja opettavaista, päällystö ja työkaverit tukevat omaa tekemistä reilusti ja meillä on mahtava kahvikone.

Leo: Opettavainen työpaikka ja tukee hyvin muuta opiskelua varsinkin ohjelmisto painotuksissa.

Mitä harjoittelin kannattaa odottaa Jidokan R&D:ltä ja mihin kannattaa olla valmis?

Niko: Nopeatempoiseen työntekoon ja hauskaan työilmapiiriin.

Leo: Paljon työtä ja ikinä ei tiedä mitä pääsee päivän aikana tekemään.