Junnukoodarikoulusta asiakashommiin

Jidokalla ollaan jo kymmenen vuoden ajan koulutettu aloittelijoista ja alanvaihtajista koodareita asiakkaille. ”Junnukoodarikoulussamme” junnut pääsevät harjoittelemaan ja kehittämään taitojaan R&D-tiimissä, jonka jälkeen useat ovat jääneet meille töihin harjoittelun suoritettuaan. Mutta mikä tekee Jidokasta hyvän harjoittelupaikan ja miten urakehitys tarkalleen ottaen tapahtuu yrityksessä?

Taitojen kehittämistä R&D puolella

Jidokan omat tuotekehitysprojektit ovat olleet tärkeässä roolissa juniorikoodareiden kehityksessä. Usein työharjoitteluun tulevat koodarimme aloittavat Jidokan koodarikoulusta kehittämällä yrityksen omia ohjelmistoja tiiminä muiden harjoittelijoiden kanssa. Tarkoituksena on ollut jo kymmenen vuoden ajan antaa harjoittelijoille oikeita projekteja ja kannustaa ottamaan niistä myös vähän vastuutakin, jotta taidot kehittyisivät ja harjoittelu johtaisi helpommin työllistymiseen.

Vuosien aikana koodarinalkumme ovat ehtineet kehittää hyvin erilaisia projekteja ja järjestelmiä. Mukaan lukeutuu yrityksen omien nettisivujen ja Jidokan Smart Hubin kehittämistä Brittein päähän sekä uusimpana projektina tulostaulujärjestelmään eri lajien koodaamista Espoossa sijaitsevaan uuteen Ilmatar Areenaan. Vaikka kaikkia projekteja valvotaan ja harjoittelijoita tuetaan aina kaikessa tekemisessä, olemme halunneet antaa koodareillemme aidon mahdollisuuden kehittää ja hioa työelämässä tarvittavia taitoja.

Jani: harjoittelijasta IoT-laitteiden pioneeriksi

Jani aloitti Jidokalla noin 10 vuotta sitten, kun Jidokan koodarikoulu oli vasta alkutekijöissään. Vaikka pohjalla oli 10 vuotta pelikoodariharrastelua, vajaan vuoden työkokemus ja parin vuoden maailmanmatkailu, ei miehelle meinannut löytynyt töitä 2010-luvun alussa. Lopulta TE-toimiston työvoimapoliittinen scrum-koulutus Tampereen Yliopistossa toi miehen Jidokan ovelle, joka oli yksi ensimmäisistä paikoista, joka oli valmis ottamaan vastaan suhteellisen kokemattoman koodarin alun.

Alkuaikoina koodarikoulussa oli vain muutama muu Janin lisäksi ja he olivat yhdessä ensimmäiset työntekijät Jidokan fyysisellä toimistolla – tätä aiemmin yritys oli ollut suurelta osin yhden miehen pyörittämä. Nuo ensimmäiset ja vaativat projektit otettiin vastaan tiiminä ja harjoittelijoista tuli firman ensimmäisten IoT-laitteiden pioneerejä. Jani sai muun harjoittelijatiimin kanssa vapauden ja työrauhan kehittää osaamistaan ja projekteja yhdessä,  ja tämä uniikki lähestymistapa on nykyaikanakin harjoitteluidemme perustana.

Vaikka harjoittelijat pääsevätkin tekemään meillä oikeita projekteja ja aidosti kehittämään taitojaan, eroaa varsinainen työ asiakkailla harjoittelusta selvästi. Jidokan omat R&D-tehtävät ovat suhteellisen samanlaisia niin työsuhteessa kuin harjoittelussa, mutta varsinaisena työntekijänä vastuu kasvaa yhdessä kokemuksen ja taitojen karttuessa. Asiakasprojekteihin koodarimme pääsee, kun taidot ovat karttuneet riittävästi ja koodari itse kokee olevansa valmis uusiin ja suurempiin haasteisiin.

Harjoittelusta koodariksi eri asiakasprojekteihin

Yleensä ”junnut” kasvavat koodarikoulun puitteissa tehden Jidokan omia R&D-projekteja yhdestä vuodesta kolmeen, jonka aikana heille karttuu hyvää kokemusta. Tämä jälkeen hänelle aletaan etsimään asiakasprojekteja, mikäli työntekijä kokee olevansa valmis uuteen haasteeseen. Meillä on Pirkanmaalla ja Etelä-Suomessa kymmeniä asiakkaita, joille työntekijämme kirjoittavat ohjelmistokoodia. Ennen COVID-19 -pandemiaa asiakaskoodarimme työskentelivät lähes poikkeuksetta suoraan asiakkaillamme osana näiden omia projekti- tai tuotekehitystiimejä. Pandemia kannusti kuitenkin uusiin työskentelytapoihin, ja nyt asiakastyötä tehdäänkin paljon etänä joko kotona tai Jidokan omalla toimistolla.

Työntekijämme kehittävät asiakkaillamme muun muassa erilaisia julkishallinnon palveluita, operatiivisia järjestelmiä, testauksen automatisointia, monipuolisia Web-palveluita sekä sulautettuja järjestelmiä. Työnantajana pidämme huolen siitä, että työntekijämme suoriutuvat asiakkailla erinomaisesti ja saavat myös vaihtelua halutessaan. Asiakkaidemme käyttämät teknologiat ovat lähtökohtaisesti hyvin monipuolisia – käytössä ovat muun muassa Java, C#, C/C++, kaikenlaiset Web-teknologiat, ja Python.

Leo: ammattikoulusta ammattikorkeaan saman yrityksen leivissä

Leo aloitti IT-uransa amiksen datanomilinjalta ja jatkoi sieltä opiskelemaan tietotekniikan insinööriksi TAMK:iin, mutta Jidokan koodarikoulun hän löysi jo ensimmäisen ammattikouluharjoittelun yhteydessä. Yritys löytyi 50 mahdollisen harjoittelupaikan listasta ja se osoittautui paitsi yhdeksi kiinnostavimmista vaihtoehtoista, myös ainoaksi, joka antoi vasta-alkajalle mahdollisuuden harjoitteluun. Ensimmäisen harjoittelun jälkeen Leo päätti suorittaa kaikki loputkin harjoittelunsa Jidokassa ja välissä on tullut myös tehtyä oikeita töitä 9 harjoittelukuukauden lisäksi.

Parasta Jidokan koodarikoulussa on Leon mukaan ollut mahdollisuus osallistua oikeisiin projekteihin alusta lähtien ja työtehtävien vaativuuden kasvaminen samaa tahtia taitojen kanssa. Pienemmän firman vahvuutena on alusta asti ollut henkilökohtaisuus, välittäminen, työtehtävien monipuolisuus ja se, että tukea on saanut silloinkin, kun sitä ei itse varsinkaan alussa ole hoksannut pyytää. Kiitosta saa myös se, että harjoitteluissa on ollut mahdollisuus tehdä itsenäisesti koodia ja omia päätöksiä sen suhteen, sillä vain koodia tehdessä voi oppia, miten se käytännössä toimii.

Markus: uusin tulokas esittäytyy

Markus, tai tuttavallisemmin Sir Isomaki, on yksi Jidokan uusimmista koodariharkkareista ja hän opiskelee toista vuotta Sasky TPA:n tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa. Jidokan hän löysi harjoittelupaikkaa etsiessään ja nettisivuja selailemalla, jonka jälkeen hän laittoi suoraan viestiä ohjelmistokehityspuolen johtajaamme, Alexiin – viikko myöhemmin mies oli jo toimistolla täydessä työn touhussa.

Vaikka harjoittelua on kulunut vasta muutama viikko, on Markus päässyt tekemään muun muassa Jidoka Smart Hubien softan päivitystä ja testaamaan back end-puolen ominaisuuksia uuteen tulostaulujärjestelmäämme. Parhautta harjoittelupaikassa on nollakokemuksesta huolimatta annettu luotto, loistava tiimi ja tuki, sekä joustavat työajat. Kukaan ei oleta, että tiedät kaiken ensimmäisenä päivänä, mutta harjoittelu ei ole pelkkää kahvin keittämistä meillä.

Etsitkö ensimmäistä työpaikkaa tai kokemusta koodauksesta? Ota yhteyttä Alexiin, 050 464 0184 tai alex@jidoka.fi, tai laita viestiä nettisivujen rekrytointi-osiosta!